Fan van F.C. Twente
Nieuws

Over Fan van FC Twente

FC Twente: de rode reus van het oosten

De grootste club in het oosten van het land is onmiskenbaar FC Twente. De club uit Enschede heeft een relatief korte historie en ontstond in 1965 door een fusie van SC Enschede en Enschedese Boys. Enschede is de natuurlijke voorlopen en ontstond op haar beurt door een fusie van Hercules (1898) en Phenix (1903). Enschedese Boys zag het levenslicht in 1906. Bij de start van het betaalde voetbal in 1954 waren beide fusieclub present. Pogingen om Rigtersbleek, Heracles (Almelo) en Tubantia (Hengelo) in de fusie mee te nemen, stuitten op teveel weerstand bij de achterban van de genoemde clubs. In ‘de nacht van Vrieler’ besloten SC Enschede en Enschedese Boys wel tot een fusie.

En dat heeft de wereld geweten. Het rode shirt en het Twentse ros zijn onlosmakelijk verbonden met FC Twente en de club bouwde sinds 1965 een aardig palmares op. Na een stroeve start deed de club in de jaren ’70 een serieuze gooi naar de prijzen en dat in een periode dat Ajax en Feyenoord tot de absolute top van Europa gerekend mochten worden en in het zuiden van het land ook PSV definitief toetrad tot het selectie clubje dat top-3 en later ook wel PAF is gaan heten. FC Twente wist in de eerste vijftien seizoenen van het bestaan acht keer bij de eerste vier in de Eredivisie te eindigen en won ook nog eens de KNVB-beker in 1977, naast nog eens twee verloren finales. Ook in Europa deed Twente van zich spreken.

In de jaren tachtig volgde een ongewilde uitglijder met de degradatie in 1983 en keerde FC Twente wel meteen terug. Tussen 1988 en 1990 was de club constant de nummer 3 van Nederland. In de jaren ’90 bleken de Tukkers een stabiele subtopper. In 1998 werd de stap van het oude Diekman Stadion naar het Arke Stadion gemaakt, de 

locatie die tegenwoordig in de huidige omvang te boek staat als de Grolsch Veste. Bekerwinst in 2001 en financiële malaise werden gevolgd door een periode tot 2010, waarin een megalomane opmars leidde tot een landskampioenschap en later ook nog de winst in de KNVB-beker.

Het grote succes had ook zijn keerzijde, want de club bleek een te grote financiële broek aan te hebben getrokken moest in 2016 juridisch alle zeilen bijzetten om de licentie en het Eredivisieschap veilig te stellen. In 2018 ging het alsnog mis en degradeerde Twente op sportieve gronden. Negen jaar na het landskampioenschap werd FC Twente kampioen in de Eerste Divisie en keerde het terug op het hoogste niveau. Na te hebben geproefd van de Champions League, hunkert alles en iedereen in Twente naar nieuwe Europese avonturen. Het 23ste en voorlopig laatste internationale hoofdstuk werd in 2014/2015 geschreven. Nooit was FC Twente langer verstoken van Europees voetbal.

Mister FC Twente is onmiskenbaar doelman Sander Boschker die 696 officiële wedstrijden in de hoofdmacht speelde, waarvan 562 in de Eredivisie. Zijn legendarische voorganger Epi Drost kwam tot 423 competitie-optredens. Aanvaller Blaise N’Kufo is de all-time topscorer van Twente met 138 treffers. Hij loste daarmee clubicoon Jan Jeuring af die 137 keer doel trof. Oud-speler en -trainer Spitz Kohn is een bekende naam in de Twentse eregalerij net als oud-trainer Kees Rijvers. Naast dertienvoudig Oranje-international Theo Pahlplatz kent FC Twente een enorme lijst van internationals voor een keur aan landen over de gehele wereld.